Dnevno-informativna oddaja (19. - 30. 10. 2013)

Sreda, 30 Oktober 2013 20:25

Dnevno-informativna oddaja prilagojena gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim  

Napovednik: 

Aktivna starost 
18. Ljubljanski maraton 
IMF: Prva naloga je dokapitalizacija bank
Dimnikarja bo lahko izbral vsak sam 


Oddajo sofinancira:   

 

Uporabljeni viri člankov:

  
       

  

 

 Transcript:

Pozdravljeni v dnevno-informativni oddaji, v kateri sodelujemo s časopisnimi hišami po Sloveniji in v tujini. Še posebno pozornost namenjamo dogodkom, ki so povezani z gluhimi, naglušnimi, slepimi in slabovidnimi, in vas o njih obveščamo.

Ekipa TIPK TV se je v prejšnjem tednu udeležila dveh pomembnih dogodkov. 

Prvi dogodek je bil projekt Grundtvig z naslovom »Aktivna starost«, ki ga je organiziralo Društvo učiteljev Gluhih Slovenije. Gre za mednarodno delovno srečanje, ki se je odvijalo v Ljubljani. Petro Rezar smo prosili, da predstavi ta projekt. 

Petra Rezar, Slovenija

Naš član Društva učiteljev Gluhih Slovenije [Dušan Dvorščak] se je prijavil na ta projekt, ki je uspel. Dobili pa smo že ideje za nove projekte in po pogovorih z drugimi bi še naprej radi ohranili stike in sodelovali v projektih, saj smo vsi navdušeni nad učenjem. To je res super! Še posebej zato, ker so poleg gluhih tudi slišeči, ki nas, gluhe, že počasi sprejemajo, gluhi pa se tega neznansko veselimo. Obojestranskost je krasna!   

Ta projekt se imenuje Grundtvig in traja 2 leti. Sodeluje 6 držav: Italija, Latvija, Litva, Nizozemska, Turčija in Slovenija. Naslednje leto bomo projekt zaključili. Na izmenjavah in obiskih se izobražujemo tako, da spoznavamo jezik, kulturo, navade, načine preživljanja prostega časa. Ugotovili smo, da ima vsaka država različne poglede na preživljanje prostega časa. Eni so doma, drugi so kljub visoki starosti aktivni, tretji pa so pasivni. Različno. Cilj je narediti analitičen prikaz. 

Poglejmo si še izjave udeležencev.

Robert von Mannen, Nizozemska

Ime mi je Robert von Mannen, sem direktor Global Supporta. V Sloveniji smo zato, ker smo se udeležili projekta Active ageing. Cilj tega projekta je, da pomagamo starejšim osebam pri zaposlovanju in njihovi vključitvi v okolje. Tukaj, v Sloveniji, poleg tega še spoznavamo družbo gluhih in naglušnih ter njihovo problematiko.

Ljubljana mi je zelo všeč, tudi sama država mi je zelo všeč. Tukaj sem bil že večkrat, starša sta me peljala celo na Triglav.

Mara Lasmane, Latvija

Pozdravljeni! Sem iz Latvije, iz mesta Riga. Sem predsednica latvijskega društva Riga. Prišla sem zaradi projekta. Najprej sem bila v Turčiji, kjer sem spoznala različne kulture, delo, poučevanje. Vse to sem posredovala v Latvijo. Sedaj sem tukaj v Sloveniji in bi rada spoznala kulturo in poučevanje gluhih. V Latviji delam kot učiteljica, zato bi rada spoznala slovenski program in način poučevanja ter ga posredovala pri svojem poučevanju. Gre za izmenjavo različnih informacij. 

Imamo priznan znakovni jezik, kakor tudi šolo za gluhe, kjer poučujemo v znakovnem jeziku. Ni prepovedan, je dovoljen. 

Zelo sem navdušena [nad Slovenijo]. Prvič sem tukaj. Komaj čakam na jutrišnji dan, ko bom videla šolo za gluhe in se z gluhimi tudi pogovarjala. Rada bi jih videla. 

Naš naslednji dogodek je Volkswagnov 18. Ljubljanski maraton. Udeležilo se ga je 19.335 tekačev in tekačic. Med njimi so tudi bile tudi 4 gluhe tekačice, ki so se udeležile rekreativnega teka na 10 km in tekač, ki je se udeležil polmaratona (21 kilometrov). Poglejmo si utrinke z maratona in izjave gluhih tekačic na vprašanji, kako so se pripravljale na maraton in kakšni so njihovi občutki ob prihodu na cilj.

Vidimo se na cilju!

Tanja Potočnik Hönigsman

Pred tem dogodkom smo trenirali Meta [Benčina], jaz, Janez Rotar in Samo [Petrač]. Trenirali smo občasno, na Rožniku in okoli njega. Pot je bila dolga 7,3 km. Samo nas je spodbujal, nas naučil pravilne tehnike teka. Lažje je bilo trenirati, ko smo bili skupaj, saj smo se spodbujali. Sama mi je malo težje, boljše mi je skupinsko.

Meta Benčina

Na maratonu sem že drugič. Prejšnjič sem bila edina gluha tekačica. Moja sodelavka me je spodbujala, naj se vključim. Takrat sem premalo trenirala, največ 2 kilometra. Komaj sem pretekla 10 kilometrov. Sem želela obupati, mislila sem, da mi ne bo šlo, a sem vseeno prišla na cilj. Sedaj se skupinski treningi, kot je rekla Tanja, s Samom in Janezom poznajo. Danes sem mnogo lažje prišla na cilj. Brez misli, da bi obupala.   

Naj še to povem, ko je Tanja že omenila skupinske treninge. Če tečem sama, nimam občutka za hitrost teka in tempa. Ko tečemo skupaj, pa vidimo, kdo hitro teče. Bili sva tudi na delavnici o pravilni tehniki teka (kako je s prsti na nogi, s peto, kakšna sta drža telesa, dihanje). Letos sem se res veliko naučila, več kot prejšnja 4 leta.  

Petra Šiler

Hodim na tekmovanja orientacijskega teka. Pomislila sem, zakaj se ne bi prijavila še na maraton. Če tečem orientacijski tek, zakaj ne bi še maratona? Zato sem se odločila, da poleg orientacijskega teka treniram še tek, čeprav ne pogosto. Večkrat se med tekom ustavljam in nato z njim nadaljujem. Danes pa sem tekla počasi in se do cilja skoraj nič ustavljala. Moram tudi povedati, da mi je z dreves padajoče jesensko listje dajalo energijo do cilja. In bila sem srečna, ko sem bila na cilju. Upam, da bom naslednjo leto šla na 21 km tek.  

Aleksandra Prelaz

Nič nisem ciljala na maraton. Meta me je spodbujala, naj se preiskusim na maratonu. Oklevala sem, ker sem mislila, da je to zame pretežko. Prepričevala me je, naj ne mislim tako in naj pomislim na cilj. Razmišljala sem. Potem se odločila, da se grem prijavit na maraton. Ti je uspelo? Ja, uspelo mi je, ampak težko mi je bilo, ko sem gledala številke kilometrov 1, 2, 3, 4 ... Razmišljala sem, kdaj bo že cilj. Pri 8 km sem že skoraj obupala. Ko sem videla napis 9 km, sem stisnila zobe in na »gas« pritekla do cilja.  

Ekipa TIPK TV jim čestita za ta podvig. 

Poglejmo v časopis Delo, kaj se dogaja v Sloveniji. Zasledili smo naslov IMF: Prva naloga je dokapitalizacija bank.

Vodja redne misije IMF, Antonio Spilimbergo, je po desetdnevnem obisku v Sloveniji povedal, da mora Slovenija za izhod iz recesije in ponovno rast »nujno in takoj« dokapitalizirati banke. Popraviti pa mora tudi korporacijsko upravljanje v podjetjih. Dejal je še: »Ni normalno za banko, da upravlja verigo supermarketov, dve pivovarni ali pa posredno vodi časopise. Zelo pomembno je, da prekinete take povezave. Poleg tega vaše gospodarstvo potrebuje tudi primerno insolvenčno zakonodajo.« Spilimbergo podpira uvedbo davka na nepremičnine, a je tudi povedal: »Smo pesimistični, ker za zdaj še ne vidimo lahkega konca začaranega kroga težav v podjetjih, slabih bančnih posojil in fiskalne konsolidacije. A pri tem ima vaša ekonomija tudi nekatere prednosti, med njimi je dobro delujoč izvoz in presežek na tekočem računu plačilne bilance, ki bo letos znašal 5,8 odstotka, prihodnje leto pa več kot osem odstotkov BDP, tudi stopnja brezposelnosti je še vedno pod evropskim povprečjem, parlament pa je odobril pomembno referendumsko reformo.« Spilimbergo je tudi dejal, da bo zdravljenje bank in podjetij poslabšalo proračunski položaj, saj bo treba plačati račune, zato se je zavzel za časovno »postopno fiskalno prilagajanje«, prostor za ukrepanje pa je na strani izdatkov. Pomembna bo tudi nova pokojninska reforma, saj že izvedena na dolgi rok ne zadošča, je dodal. Opozoril je, da so največje žrtve krize pri nas mladi, med katerimi se je stopnja brezposelnosti v petih letih povečala z devet na več kot 20 odstotkov. Dodal je še: »Slabo je, ker imate zelo malo neposrednih tujih naložb, kjer se zaposlujejo predvsem mladi. Zato je zelo pomembno, da to spremenite.«

Čez nekaj trenutkov si bomo pogledali dogajanje v tujini. 

Spletna revija Huffington Post
Našli so novo morsko kačo – štirimetrsko jermenovko je v Kaliforniji naplavilo na obalo 

To je že drugič v manj kot enem tednu, da so imeli v Južni Kaliforniji priložnost videti morsko kačo. Iz San Diega poročajo, da je morje naplavilo jermenovko na južno kalifornijsko obalo in da je mrtva riba merila dobre štiri metre. Bila je skoraj meter in pol krajša od tiste, ki jo je prejšnjo nedeljo našel potapljač blizu otoka Catalina in jo z ducatom pomagačev privlekel na obalo.

Na pomorskem inštitutu na otoku Catalina pravijo, da lahko odrasle jermenovke dosežejo tudi dolžino več kot 15 metrov in so najverjetneje prav one krive za starodavne legende o morskih kačah.

Spletna stran agencije Reuters in Yahoo 
Apple je predstavil iPad Air in nove računalnike Mac

V torek 22. 10. 2013 je podjetje Apple Inc ponudilo neomejene brezplačne posodobitve za svoje operacijske sisteme in poslovno programsko opremo ter predstavilo tanjše ipade in hitrejše računalnike Mac. Novo ponudbo so tržišču predstavili še pred začetkom sezone prazničnega nakupovanja.

Ipad air, ki tehta 453 gramov, in macbook pro z ostrejšim retina zaslonom sta v skladu z dosedanjo strategijo podjetja, ki ni predstavilo popolnoma novih izdelkov, ampak izboljšane različice že obstoječih modelov.

Applove delnice so padle za 0,3 %.

Spletna stran The Guardian 
Kitajsko mesto je ohromil smog

Stopnja onesnaženosti v kitajskem mestu Harbin, kjer živi 11 milijonov ljudi, je dosegla 40-kratnik še sprejemljive vrednosti, ki jo določa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). 

Dražeč smog, ki ljudi sili na kašelj, je prejšnji ponedeljek ohromil to severovzhodno kitajsko mesto. Zaradi prašnih delcev v zraku se je vidljivost zelo zmanjšala in padla na pod deset metrov. V kitajski provinci Heilongjiang so zaprli vse avtoceste. V Harbinu, glavnem mestu te province, pa so zaprli letališče in vse osnovne in srednje šole, poroča državna tiskovna agencija Xinhua.

Sledijo novice iz časopisa Slovenske novice.

Dimnikarja bo lahko izbral vsak sam

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je izpostavil, da se bo vsak občan lahko sam odločil, kdo bo pri njem opravljal dimnikarske storitve. To spremembo prehoda na tržni sistem podpira tudi opozicija, saj je bilo zanjo doseženo politično soglasje. Do včerajšnje seje DZ so poslanci tudi iskali ustrezno dopolnilo k noveli zakona o varstvu okolja, s katerim bi določili prehodno obdobje prehoda dimnikarstva na sistem prostega trga. Židan je še poudaril: »Trenutno smo že vzpostavili register kurilnih naprav, ki bo potreboval še nekaj mesecev za napolnjenost, potem pa sledi prosti trg storitev.« 

Za devet pogorelih domov krivi kleparji?

Silovit požar, ki je v soboto popoldne zajel 12-nadstropno stolpnico v središču Domžal in popolnoma uničil celotno nadstropje, je najverjetneje izbruhnil zaradi sanacijskih del na strehi. V njem je bilo uničenih devet stanovanj, evakuirati pa so morali kar 150 prebivalcev, 34 jih je ostalo brez doma. Vzrok požara uradno sicer še ni znan, vendar so pristojni že izključili možnost požiga in samovžiga. 

V obdobju, ko je v stolpnici v Ulici Matije Tomca izbruhnil požar, so kleparji na strehi izvajali sanacijska dela, pri tem pa so uporabljali tudi odprt ogenj. Sanacijo je izvajalo ljubljansko podjetje Silmont. Ali so krivi kleparji? Podjetje se je zavilo v molk.

Čez nekaj trenutkov se vrnemo s športno novico.

Kopitar zadel za zmago

Najboljši igralec Los Angeles Kings, slovenski hokejist Anže Kopitar, je bil znova mož odločitve. Njegov zadetek iz kazenskega strela je dokončno prekinil izenačen izid na tekmi z Edmontonom in Kingsom prinesel osmo zmago na dvanajstih tekmah v tej sezoni. Edmonton je po uvrstitvi na lestvici najslabša ekipa, proti kateri so v novi sezoni igrali Kingsi, a hkrati je bil tudi najbolj trdoživ. Kopitar je po tekmi za spletno stran lige povedal: »V tej igri nikoli ne smeš odnehati. Treba je poskušati do konca. Na prejšnji tekmi smo v prvi četrtini dosegli štiri zadetke, tokrat pa plošček nikakor ni hotel v mrežo. To nas ni potrlo; vztrajali smo do konca in prišli do nagrade. Dejstvo, da smo na nasprotna vrata sprožili 48 strelov, pomeni, da smo se stvari lotili s prave strani.«  Kopitar statistično gledano ostaja najboljši igralec Los Angelesa, z enajstimi točkami (zadetek in deset asistenc) je še vedno na klubskem vrhu.

Poglejmo še dogodek v časopisu Delo, ki prikazuje, kako je lahko včasih mati narava razburkana. 

Uničujoč veter bičal severozahod Evrope

Nad severozahodom Evrope se je v ponedeljek razbesnelo neurje. Otok Wight je veter bičal celo s hitrostjo do 160 kilometrov na uro. Bile so številne preglavice v letalskem in železniškem prometu ter izpadih elektrike. V neurju je umrlo najmanj osem oseb. V Britaniji so umrli štirje. V vozilih, na katera so padla drevesa, sta umrla 17-letnica in 50-letnik, v eksploziji plina, ki jo je povzročilo divjanje narave, pa sta umrla še dva človeka. Pogrešajo tudi 14-letnika, ki ga je že v nedeljo odneslo morje. V valovih v francoski regiji Bretanija je umrla ena oseba, iz Amsterdama pa poročajo o smrti sprehajalke, na katero je padlo drevo. V podobni nesreči sta umrla tudi potnika v vozilu na zahodu Nemčije.

Upajmo, da bo vreme po Sloveniji normalnega stanja. Kmalu se vrnemo s vremensko napovedjo iz časopisa Delo.

Jutri bo na Primorskem delno jasno s šibko burjo. Drugod bo sprva pretežno oblačno, čez dan se bo postopoma delno zjasnilo. V petek bo sončno, zjutraj bo ponekod megla.

Za zaključek oddaje pa si poglejmo karikaturo z naslovom »Udri po siromakih ...«, ki prikazuje tri osebe na tržnici. Prodajalka v revni opravi se čudi možakarju iz DURSS-a, ki z iztegnjeno roko zahteva: »Ja, mamca, izpljunite denar, Alenka nid mor mani!!!« Drugi možakar ju le gleda. 

Hvala za vašo družbo. Naša naslednja oddaja bo v ponedeljek, 4. novembra, ob 18. uri na TIPK TV. Na TiTV si lahko ogledate naše dosedanje dnevno-informativne oddaje, če ste jih zamudili. 

Vabimo vas, da nam pišete po e-pošti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , če menite, da so bile kršene vaše pravice, če menite, da lahko pomagate drugim z dobrimi dejanji, če ste izvedeli kaj zanimivega … Raziskovali bomo za vas! Še posebej zanimive informacije bomo tudi objavili. Če nas boste povabili na kakšno od vaših prireditev, se bomo skušali odzvati. Ne oklevajte, bodite prepoznavni z vašo dejavnostjo.

Prihajata praznika oz. tako imenovan podaljšani vikend. Privoščite si čimveč užitkov v jesenskih barvah in izkoristite možnosti gibanja v naravi. Se vidimo v ponedeljek.

Nazadnje urejano na Sobota, 11 Januar 2014 15:23

Ostale oddaje in rubrike

Vse oddaje in rubrike
Prizma

Prizma Odpri

UKINJENO Z DNEM 15. 9. 2016 - glej Izjavo za javnost o razlogih v 606. oddaji Včeraj in danes.Ekipa TIPK TV vstopa že v tretje leto delovanja. ...

Glas občine

Glas občine Odpri

V oddaji bomo predstavili, katere občine so po meri invalidov in kaj jim nudijo, pa tudi, kaj morajo občani vedeti in katere ugodnosti jim ...

Politično oko

Politično oko Odpri

Spremljali bomo tiskovne konference vlade in državnega zbora ter druga politična dogajanja. Govore in nastope bomo podnaslovili ter prevedli v ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?