Dnevno-informativna oddaja (36. - 11. 12. 2013)

Sreda, 11 December 2013 19:29

Dnevno-informativna oddaja prilagojena gluhim, naglušnim, slepim in slabovidnim  

Napovednik: 

Policisti nad vinjene voznike
Ukrajinski protestniki zrušili Leninov kip
Še malo, pa bodo Hrvati spet lahko kupovali Mercator
Odkrili najhladnejši kraj na svetu 

Oddajo sofinancira:   


Uporabljeni viri člankov:


  
        

     

Transkript:

Pozdravljeni v dnevno-informativni oddaji, v kateri sodelujemo s časopisnimi hišami po Sloveniji in v tujini. Še posebno pozornost namenjamo dogodkom, ki so povezani z gluhimi, naglušnimi, slepimi in slabovidnimi, in vas o njih obveščamo.

Poglejmo aktualni novici.

Žurnal24

Policisti nad vinjene voznike

Ta teden bo potekal četrti del akcije 0,0 šofer – trezna odločitev, v okviru katere bodo policisti nadzirali psihofizično stanje voznikov. December je zaradi nesreč, povezanih z alkoholom, med najbolj kritičnimi obdobji v letu. Policisti voznike opozarjajo, da so v tem času ceste pogosto spolzke, možna je poledica, zato morajo temu prilagoditi hitrost.

Delo

Ukrajinski protestniki zrušili Leninov kip

V nedeljo je več sto tisoč demonstrantov spet preplavilo ulice ukrajinske prestolnice, zahtevalo odstop vlade in protestiralo proti temu, da Kijev obrača hrbet Evropski uniji. Proevropski protestniki, ki nočejo tesnejšega povezovanja z Rusijo, so na osrednjem trgu v Kijevu prevrnili Leninov kip in ga razbili. Za strmoglavljenje kipa sovjetskega voditelja so uporabili kovinske palice, drogove in žice, nato so začeli razbijati kip s kladivi. Množica je navdušeno vzklikala, ko so kosi Lenina padli na tla. Številni kipi enega od voditeljev revolucije leta 1917 so bili v preteklih letih že odstranjeni iz ukrajinske prestolnice. Demonstranti so dali predsedniku Viktorju Janukoviču 48 ur za razpustitev vlade.

Kmalu se vrnemo s preostalim dogajanjem po Sloveniji.

Slovenske novice

Šestnajst novih avtobusov?

V Mariboru načrtujejo posodobitev voznega parka v mestnem avtobusnem potniškem prometu. Do jeseni prihodnjega leta nameravajo namreč kupiti 16 nizkopodnih avtobusov z nizkimi emisijami. Za izvajanje javne službe mestnega potniškega prometa je odgovorno javno podjetje Marprom, ki ima v upravljanju vozni park s 45 avtobusi. Povprečna starost njihovih vozil je nekaj manj kot 12 let, več kot polovica pa je starejših od 15. Avtobusi so dotrajani, pogosto so okvarjeni ter ne ustrezajo sodobnim okoljskim standardom in zahtevam potnikov. Naložba je ocenjena na 3,95 milijona evrov, od tega želijo slabo polovico pridobiti iz podnebnega sklada.

Grozijo s tožbami za 700.000 €?!

Voditelju Klemnu Slakonji menda grozita kar dve tožbi v skupni vrednosti 700.000 evrov. Na ljubljansko okrožno sodišče so ga povabili njegovi nekdanji delodajalci s TV3 Medias, ki od Slakonje zahtevajo nekaj čez 337.000 evrov in še zamudne obresti. Pravna podlaga za odškodninski zahtevek je neupravičena enostranska odpoved pogodbe. Televizija ima domnevno za oddaje Zadetek v petek zagotovljene oglaševalske prihodke, ki pa so zaradi Klemnovega prestopa na konkurenčno POP TV (tam zdaj vodi oddajo Jebella cesta) padli v vodo. V zraku je menda tudi dodatna tožba zaradi kršitve avtorskih pravic. Odškodninske zahtevke so vložile družbe Mars Music, d. o. o., Imp Mp, d. o. o., založba Menart in Akin d. o. o, saj trdijo, da je Slakonja s svojimi znanimi imitacijami množično kršil zaščitene avtorske pravice, predvsem glasbenikov. Klemen imitacije objavlja med televizijskimi oddajami, pozneje pa tudi na globalnem spletnem portalu YouTube. Na TV3 Medias so se menda obrnile že štiri agencije in so njihovemu bivšemu voditelju očitale zlorabo avtorskih pravic v stvaritvah ter zanje zahtevale običajen honorar ter plačilo civilne kazni 359.000 evrov. Ti zahtevki sicer letijo na TV3 Medias, a tam opozarjajo, da je Slakonja s pogodbo »prevzel izključno odgovornost za vsakršne kršitve avtorskih pravic v zvezi s svojimi stvaritvami«. Slakonja je redno zaposlen kot igralec v ljubljanski Drami, kjer menda prejema približno 2.000 evrov plače neto, njegov honorar za vodenje oddaje na POP TV pa se giba od 6.000 do 8.000 evrov na mesec.

Čez nekaj trenutkov se vrnemo z dogajanjem po svetu.

Daily Mail

V Peruju so izkopali žrtve krvave državljanske vojne, ki je trajala od leta 1980 do leta 2000 in terjala 70.000 življenj

V Peruju je v 20 let trajajoči državljanski vojni umrlo več kot 70 tisoč ljudi. Šele zdaj so poslali forenzike, da izkopljejo množična grobišča, ki se skrivajo v območju Chungui v Andih. Pričakujejo na stotine trupel, večinoma žensk in otrok, ki so jih pobili zato, ker so mislili, da podpirajo upornike.
M
aoistični uporniki, ki so si nadeli ime The Shining Path, so prepričali kmete, da so zapustili domove in živeli v uporniških taborih v gorah. Kot se je zgodilo že pri kamboških Rdečih Kmerih, so bili uporniki prav tako neusmiljeni kot vladne sile, proti katerim so se borili. Več kot polovico žrtev so pobili uporniki, dobro tretjino pa vladna vojska in paravojaški zavezniki.

Reuters

Vlakovodja je zadremal – nesreča v New Yorku

Vodja sindikata železničarjev Anthony Bottalico je sporočil, da je voznik vlaka, ki je v nedeljo, 1. decembra, iztiril v New Yorku, zveznim preiskovalcem povedal, da je pred nesrečo zadremal.
Vlak s sedmimi vagoni je vozil s hitrostjo 132 km/h, kar je skoraj trikrat hitreje kot je dovoljeno za ovinek, kjer se je nesreča zgodila. Vlakovodja William Rockefeller je začel zavirati pet sekund pred iztiritvijo vlaka. Nesreča je terjala štiri življenja, 11 ljudi pa je težje poškodovanih.

Reuters in Yahoo News

V Mehiki so ukradli tovornjak z nevarnimi radioaktivnimi snovmi

2. decembra 2013 so v mestu Tepojaco, na obrobju mehiške prestolnice  Ciudad de Mexico, ukradli tovornjak, ki je prevažal nevaren radioaktivni material za uporabo v zdravstvu. Mednarodna agencija za jedrsko energijo s sedežem na Dunaju ni posredovala podrobnosti o tem, koliko kobalta-60, umetno pridobljenega radioaktivnega izotopa kobalta, je bilo v tovornjaku.
Mednarodna agencija tudi sporoča, da materiala ni možno uporabiti za običajno jedrsko orožje, lahko pa bi ga uporabili za izdelavo »umazanih bomb«. To so eksplozivna telesa, ki lahko po širšem območju razpršijo radioaktiven material.
Če pride do detonacije »umazane bombe« v večjem mestu, lahko to povzroči splošno paniko, pa tudi resne ekonomske in okoljske posledice, je leta 2012 na svetovnem vrhu o jedrski varnosti povedal Yukiya Amano, generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo.

Čez nekaj trenutkov si bomo pogledali novice z borze v Financah.

Omerzelova usoda v rokah koalicijskih poslancev

Minister za infrastrukturo Samo Omerzel, pod katerega sodita tudi družbi Dars in Aerodrom Ljubljana, bo ta teden pojasnjeval posle svojega podjetja Lastninski z državo še poslanskim skupinam. Vodja poslancev SD Matjaž Han je že povedal, da ta trenutek ne vidi potrebe po sestajanju z Omerzelom, je pa SD na to pripravljena v primeru interpelacije. To naj bi vložila opozicijska SDS. Medtem pa se v vladnih krogih že omenja, da bi Omerzelov resor utegnila prevzeti SD ali vladajoča PS .

Še malo, pa bodo Hrvati spet lahko kupovali Mercator

Še 12 evrov manjka do meje, ko bo Mercator spet vreden več kot 300 milijonov evrov in bodo delnice spet lahko kupovali tudi hrvaški pokojninski skladi. Delnica Mercatorja se je v ponedeljek namreč podražila za 10,55 odstotka, za lot je bilo treba odšteti 68 evrov. Spomnimo, da je zadnji teden vrednost delnice na ljubljanski borzi sunkovito upadala zaradi špekulacij, da je prodaje Mercatorja že konec.

Cerkvena Metropolitana se bo ukvarjala z odpadki

Družba Metropolitana v 100-odstotni lasti ljubljanske nadškofije je ustanovila družbo LF za upravljanje in skladiščenje odpadkov, je razvidno iz registra AJPES. Družbo, ki ima sedež na Strmi cesti v Rogaški Slatini, bo vodila direktorica Ksenija Čuješ.

Sledijo zanimivosti.

Delo

Boylova z Aspergerjevim sindromom

Škotska pevka Susan Boyle, ki je zaslovela z nastopom na Britain's Got Talent leta 2009, ima Aspergerjev sindrom. To je olajšanje, je povedala v intervjuju za angleški The Observer. Danes 52-letnica je namreč leta živela v prepričanju, da je pri rojstvu utrpela manjše poškodbe možganov, čemur pa sama ni verjela, čeprav se je porod nekoliko zapletel. Zdaj vsaj ve, s čim mora živeti, pravi, verjame pa tudi, da se bodo ljudje odslej lepše vedli do nje, saj bodo razumeli, kdo je in zakaj počne stvari, ki jih. Sama je zaradi vsega tega razbremenjena in bolj sproščena, hkrati pa si je obljubila, da diagnoza ne bo vplivala na njeno življenje.
Aspergerjev sindrom je sicer oblika avtizma, za katero so značilni hude težave v socialnih interakcijah ter omejeno in ponavljajoče se vedenje in zanimanje. Od drugih motenj avtističnega spektra se razlikuje po razmeroma dobro ohranjenem jezikovnem in spoznavnem razvoju. Čeprav za diagnozo nista nujni, sta pogosto prisotni tudi telesna nerodnost in nenavadna uporaba jezika. Boylova je ena bolj prodajanih britanskih izvajalk. Lani je bil, denimo, v številnih britanskih mestih celo uprizorjen muzikal o njenem življenju, načrtujejo pa tudi že film o njej. Boylova je pred kratkim debitirala tudi v filmu, in sicer v The Christmas Candle. Film, ki je bil posnet po noveli ameriškega avtorja Maxa Lucada, je doživel ameriško premiero konec novembra, v petek pa ga bodo začeli predvajati v Veliki Britaniji.

Žurnal24

Odkrili najhladnejši kraj na svetu

Raziskovalci so na Antarktiki odkrili predel gorskega grebena, na katerem se temperatura spusti rekordno nizko, tudi pod –91 stopinj Celzija. Pri takem mrazu človeške oči, nos in pljuča zmrznejo v le nekaj minutah. Do ugotovitev so prišli z uporabo satelitov za merjenje temperature.

Tri mesece za jelko

Nad mestecem Gubbio v italijanski pokrajini Umbrija je v soboto zvečer zažarelo največje božično »drevo« na svetu, saj se vidi kar 50 kilometrov daleč. Dejansko gre za razsvetljavo v obliki drevesca, ki se razprostira po pobočju gore Ingino in jo sestavlja več kot tisoč pisanih luči oziroma skoraj devet kilometrov kablov. Letošnje »drevesce« v dolžino tako meri 750 metrov in je široko dobrih 450 metrov. Ob vrhu dodatnih 250 lučk predstavlja zvezdo repatico. Svetlobno instalacijo meščani postavljajo že od leta 1981, za njeno postavitev pa porabijo kar tri mesece.

Čez nekaj sekund bomo poročali o športnih novicah.

Slovenske novice

Flisar obstal v osmini finala

Mariborčan Filip Flisar je na uvodni tekmi svetovnega pokala v smučarskem krosu v kanadski Nakiski tekmovanje končal precej hitreje, kot je načrtoval. Izpadel je že v osmini finala, tudi v kvalifikacijah ni pokazal najboljše vožnje, saj se je med 32 tekmovalcev prebil z 28. časom.

Maruša Mišmaš osvojila bron

Grosupeljčanka Maruša Mišmaš je na evropskem prvenstvu v krosu v Beogradu osvojila bronasto medaljo med mladinkami. »Lani sem bila na EP v krosu že četrta, vendar tedaj nihče, tudi sama, ni pričakoval nič posebnega. Zato sem bila s četrtim mestom zelo zadovoljna. Moja želja je tokrat bila, da bi osvojila odličje, vedela pa sem, da bo težko, ker je konkurenca močna. Zato so bili pritiski pred tekmo večji. Vendar sem že dokazala, da se znam spoprijeti s takšnimi razmerami, in tudi tokrat je bilo tako,« je bila vesela Mišmaševa. Sicer je osvojila prvo mladinsko medaljo za Slovenijo v zgodovini EP v krosih.

Sledi vreme iz časopisa Delo.

Jutri in v petek bo precej jasno. Po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost, ki se bo lahko zadržala tudi čez dan. V petek se lahko megla ali nizka oblačnost pojavi tudi ob morju.

Drage gledalke in gledalci, hvala, da ste spremljali novice. Vabimo vas, da ste z nami tudi v petek ob 18. uri na TIPK TV. Na TiTV si lahko ogledate naše dosedanje dnevno-informativne oddaje, če ste jih zamudili. Lep večer še naprej.

Nazadnje urejano na Petek, 20 December 2013 19:07

Ostale oddaje in rubrike

Vse oddaje in rubrike
Prizma

Prizma Odpri

UKINJENO Z DNEM 15. 9. 2016 - glej Izjavo za javnost o razlogih v 606. oddaji Včeraj in danes.Ekipa TIPK TV vstopa že v tretje leto delovanja. ...

Glas občine

Glas občine Odpri

V oddaji bomo predstavili, katere občine so po meri invalidov in kaj jim nudijo, pa tudi, kaj morajo občani vedeti in katere ugodnosti jim ...

Politično oko

Politično oko Odpri

Spremljali bomo tiskovne konference vlade in državnega zbora ter druga politična dogajanja. Govore in nastope bomo podnaslovili ter prevedli v ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?