Na današnji dan pred 70 leti prvič izšla Pika Nogavička

Četrtek, 26 November 2015 08:18
Na današnji dan pred 70 leti prvič izšla Pika Nogavička

Na današnji dan pred 70 leti je na Švedskem prvič izšla Pika Nogavička izpod peresa Astrid Lindgren. Nastanek pegaste junakinje sicer sega v leto 1941, ko je pisateljičina sedemletna hči Karin zbolela za pljučnico. Vsak dan si je želela slišati kakšno zgodbo, nekega dne pa je materi rekla, naj ji pove zgodbo o Piki Nogavički.

Lindgrenova si je začela sproti izmišljevati zgodbe o močni in junaški deklici, leta 1944 pa je med zdravljenjem izpahnjenega gležnja v Stockholmu končno našla čas, da jih je tudi zapisala.

Sprva je bil rokopis zavrnjen. Pika Nogavička je nato izšla kot njeno drugo književno delo pri ugledni založbi Raben in Sjörgen.

Ob jubileju Pike pa tudi ob 70-letnici svojega delovanja je založba Mladinska knjiga letos izdala nov prevod, za katerega je poskrbela Nada Grošelj.

Stockholm, 26. novembra (STA)

Aktualne novice 2

Konec ene poti, začetek nove: TIPK TV zapira vrata, a ...

Konec ene poti, začetek nove: TIPK TV zapira vrata, a ... Odpri

Obvestilo za javnostSpoštovane novinarke in novinarji, ter ostala občna javnost,Z žalostjo sporočamo, da se je družba TIPK, televizija, ...

Predsednik Pahor je na posebni slovesnosti ob dnevu ...

Predsednik Pahor je na posebni slovesnosti ob dnevu ... Odpri

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti ob dnevu slovenskega znakovnega jezika, danes, v ponedeljek, 14. novembra 2022 ...

Podjetje TIPK d.o.o. že drugič zapored s ...

Podjetje TIPK d.o.o. že drugič zapored s ... Odpri

Spoštovane gledalke, spoštovani gledalci, naročniki in stranke!Z veseljem vam sporočamo, da smo drugič zapored od ustanovitve podjetja (podjetje ...

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja najboljše spletne storitve in funkcionalnosti. Soglašate s piškotki?